A screen on a videocamera

5 tips om hvordan lage gode videoer til sosiale medier

Video er et av de mest effektive verktøyene vi har for å engasjere følgere på sosiale medier. Samtidig er Facebook en av flere kanaler der innlegg som inneholder video blir favorisert, og som prioriterer å nå et langt større publikum med video enn med publiseringer i andre former. For å oppnå best mulig effekt med bruk av video i sosiale medier har vi kommet frem til fem faktorer som bør være til stede:

En mindre videoproduksjon vi lagde til sosiale medier fra et sponsorevent som har flere vinklinger, effekter, tekst etc. Se flere videoer på vår YouTube-kanal.

Planlegg hvilket utstyr du trenger til filmingen

Bruk det utstyret du har. Enten det er Gopro, speilrefleks, telefon eller annet vil sosiale medier komprimere videoer som lastes opp. Dersom du likevel ønsker å løfte videoer ett hakk kan du krydre med linser, lys, mikrofon, stabilisator, reflektor, tripod, greenscreen og annet. Uansett hvordan man velger å fremstille budskapet vil det viktigste være innholdet og det faktum at videoer produseres. 

Lag en plan i forkant

Planlegg videoen og formatet basert på utstyret du har tilgjengelig. Skal du filme portrett, landskap, HD eller 4K? Legg også en plan for hvor den skal publiseres. Dersom det er planlagt en dialog burde det lages et skript i forkant som bør være godt innøvd før innspilling. Klargjør musikk i forkant og husk å ta høyde for de juridiske rettighetene knyttet til dette. Utforsk tilgjengelig og gratis musikk på Facebook og youtube og planlegg hvor du skal legge til tekst eller grafikk. Tenk også over om du trenger tillatelse fra noen for å filme, for eksempel med tanke på lokasjon eller personer som indirekte vil bli fanget på film.

Gjennomfør filmingen i tråd med planen og med flere klipp en nødvendig

Følg planen og film alltid flere klipp en nødvendig. Ha litt ekstra avstand fra objektet for å kunne gjøre den nødvendige klippingen i etterkant. Bruk en variasjon av vinkler og perspektiver, juster lyssettingen, og benytt deg gjerne av både internt og eksternt lydopptak. Bruk gjerne eksterne lamper om du har dette og supplementer med dronefilm/bilder, kabelkamera, timelapse eller slow motion for å tilføre spennende effekter til videoen.

En større videoproduksjon vi gjorde sammen med SYNK media for Visit Bergen sine sosiale medier (tekst kan skrus av/på i denne videoen). Se flere videoer på vår YouTube-kanal.

Rediger klipp, lys, farger og lyd

Et godt tips er å navngi klippene og sortere etter scene eller lignende i forkant av redigeringen (logging). Velg riktig format i tråd med kanalen den skal publiseres i og sørg for å være oppdatert på kanalens krav. Rediger til den valgte musikken og ikke overdriv bruken av effekter eller overganger da dette må stå i stil til videoen. Tenk over hva du har planlagt. Fade inn og ut av klipp, husk å bruke thumbnail, korriger farger om nødvendig og gjør eventuelle tilpasninger av hastighet der dette gir ønsket effekt. Bruk grafikk, tilpass lyd og tilfør supertekst dersom nødvendig. Benytt alltid teksting dersom det er dialog eller tale. Dette fordi hele 70 prosent av brukere på sosiale medier skrur av lyden eller befinner seg på steder hvor de ikke kan ha på lyd. Da vil teksting bidra til å løfte frem budskapet.

Publiser i tråd med din sosiale medier strategi

Dersom du har planlagt godt, vet du hvor videoen skal publiseres. Eksporter videoen til det rette formatet og legg videoen du lager inn i en publiseringsplan som med alle andre innlegg slik at de blir publisert på riktig tidspunkt. Her kan du laste ned vår gratis publiseringsplan. Benytt deg av tagger, en god overskrift og informer om at videoen inneholder reklame eller annonsert innhold dersom dette er tilfelle.

Til slutt et ekstra godt og viktig tips: Ta alltid vare på dine originale videoefiler, de kan komme til nytte ved senere anledninger!

Ønsker du mer informasjon om hvordan få mest ut av videoer i dine sosiale medier kanaler så er det bare å ringe oss. Vi bistår også med selve videoproduksjonen om dere ønsker dette.